verwarming nu alleen maar HEET

Moderators: risky, Jeetje, jan-03, Daan-405

verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 02 nov 2014, 00:47

Omdat het winter wordt en ik er toch iets mee moet, opnieuw dit item. Met dat verschil dat ik deze winter te veel i.p.v. te weinig warmte zal hebben. Sauna dreigt. In de zomer had ik de zaak weer afgekoppeld onder de motorkap; ging prima.
Dus: ws. heeft de lucht-mengklep spontaan bewogen en staat dus nu op standje "heet'.
Herhaald verzoek: wie wet of heeft iets over servomotor mengklep? Waar zit die precies en hoe ik er bij (ev. stukje daschboard wegzagen?).
Op de tekening van Willem (zie oud item) lijkt de mengklep weergegeven maar door de grove pixels is weinig herkenbaar. Heeft iemand soortgelijke docu die die mij kan sturen als bijlage bij mail bijv.? Veel dank daarvoor alvast. (edegrood@belgacom.net)
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 20 nov 2014, 01:43

Soms lost een probleem zich vanzelf op....
Sinds een paar dagen doet de verwarming het weer normaal. Terwijl ik net een ingreep overwoog m.b.v. gaskranen op de waterslangen onder de motorkap, als improvisatie, werd het plotseling koud in de wagen. De verwarmingsknop staat al drie jaar op nul omdat ie toch niet reageerde. Maar eens vooruit gedraaid naar hoogste stand: bloedheet. Tussenstanden deed hij ook; niet te geloven. Waarschijnlijk is, door een schok o.i.d. het servo-motortje weer wakker geworden. Probleem dus (voorlopig?) opgelost!
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor Nikilauda504 » 20 nov 2014, 09:23

Heb nog wel een stapel originele nederlandstalige werkplaatsboeken liggen, nieuw. Ik meen zo´n 16 stuks, elk boek behandelt een eigen onderwerp, bijv. Motor, Elektrische schema´s, etc. Verwarming zit er niet specifiek bij gelook ik, maar het is wellicht handig voor de toekomst om het allemaal te hebben. Slechts 8 euro voor de hele stapel, excl eventuele verzendkosten.
Avatar gebruiker
Nikilauda504
 

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor EH Autoservice » 20 nov 2014, 10:24

Zelfde fenomeen gisteren aan een Kia Ceed :roll:

Inderdaad de servomotor stuk .
Heb er nu 1 van een 605 / 405 / XM ingebouwd , en werkt weer perfect 8)
Aparte onderdeelkeuze , maar ja deze heb ik gewoon liggen :mrgreen:
"Je ne sais pas tout des Peugeot , mais ja'i beaucoup d' experience"
Avatar gebruiker
EH Autoservice
 
Berichten: 995
Geregistreerd: 12 feb 2011, 17:36
Woonplaats: Zierikzee

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 25 nov 2014, 01:22

Ook al doet hij het nu; het blijft me interesseren. Heb zaterdag bij de Aldi een endoscoop gekocht (65 euro); daarmee kan ik, bijv., die hele verwarming eens goed bestuderen. Vooral: waar zit wat. Mij lijkt dat ik met die slang met lens en lampje via allerlei gaten diep kan doordringen in het inwendige van de kachel. Heeft een garage eigenlijk ook zo'n ding?
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor MarcoPeus » 25 nov 2014, 20:25

Sommige wel andere niet. Meestal is t niet een kwestie van wat ze hebben/kunnen maar meer van wat ze willen. Meer in de trant van: "Ow meneer, een 605.........euhm.......... hebben we geen documentatie van op de PC staan (want boeken en fiches, wat zijn dat???)...." En dan hopen dat je opzout of een nieuwe Peus koopt.
Olie verversen en een (lucht/olie/brandstofilter)filtertje kan nog, een fusee rubber ook nog wel en een setje bandjes of een uitlaat maar storing zoeken in de verwarming of de elektronische vering gaat te ver. Merk het ook al bij de 607 trouwens.
Leuk dat je zelf zo'n apparaat hebt, kun je veel van leren denk ik zonder het hele dashboard uit elkaar te moeten halen.
http://klassieke-peugeot.nl/index.php
MarcoPeus
 
Berichten: 7886
Geregistreerd: 03 sep 2008, 21:00
Woonplaats: http://klassieke-peugeot.nl/index.php

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 05 jan 2015, 00:53

Intussen weer oude toestand: mengklep blijft kennelijk op één nogal warme stand hangen. lekker bij koud weer maar anders hinderlijk.
Met endoscoopje fantastische beelden gescoord van alles rond en rond de kachelunit. Motortje mengklep links blijkt redelijk bereikbaar; moet te doen zijn zonder demontage dashboard. Motortje luchtverdeling met grote tandwielen rechts, dwz links van handschoenkastje; ik kon zien hoe het functioneert als je aan de knoppen draait. Hier moet een klein luikje links in het handschoenenkastje soulaas bieden; gewoon uitzagen en terugplakken.
Komende weken moet dat toch eens gebeuren. Hou jullie op de hoogte.
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 22 jan 2015, 01:59

Het verhaal van hele dashboard moet er uit (14 uur de- en montage) om bij de mengklep te komen blijkt toch wel overdreven. op de tekening in WPH (met dank aan Willem!) is duidelijk te zien waar het stappenmotortje zit dat rechtstreeks de mengklep bedient. Lijkt ver weg maar is in de praktijk toch bereikbaar zonder grote operatie.

Je verwijdert de klep onder het stuur bij de zekeringen door vier boutjes te lossen. Ook wat parkertjes losdraaien op bekledingspaneel r.o. stuur, tot op de vloer (met de twee openingen voor kachellucht). Dan stoel naar achter en in de ruimte die nu ontstaat gedraaid op je rug met goed lampje schijnen naar zijkant kachelhuis. Waarschijnlijk zie je niks; dat komt vooral door dikke kabelbundels. Deze opzij duwen en met draadje tijdelijk vastzetten. Dan kijk je aan tegen het stappenmotortje dat vast zit met twee parkers. Witte stekker lossen en parkers uitschroeven met één lange en één zeer korte (ev. afzagen) kruiskop. Wie niet lenig is vraagt iemand anders want makkelijk kom je er niet bij maar het GAAT! Het stappenmotortje trek je nu gewoon uit het kachelhuis en vervang je als hij defect blijkt (even een paar volt spanning er op zetten om te zien of hij het nog doet).

In mijn geval was het stappenmotortje bepaald niet fris meer maar was er ook geen voeding. Omdat ik het centrale paneel met de grote ronde knop ook al eens vervangen had had ik even geen zin meer in al die gevoelige electronica. Ik heb toen voor een ouderwetse maar absoluut betrouwbare mechanische oplossing gekozen, zonder kosten te maken en die bevalt uitstekend. Dat gaat zo: als het stappenmotortje er af is zie je dat aan de as van de kachelklep ook nog een hefboompje met een gat aan het einde zit. Een Godsgeschenk! Een ijzeren stangetje van ong. 15 cm.(van achterwand IKEA-kast, past precies) aan het eind gebogen, schuift zó in dat gat; wel even borgen. Gaatje boren in dashboard rechts van stuur en daar komt de andere kant van het stangetje doorheen gepiept. Knop erop gelijmd en klaar.
Wat mij betreft is dit item nu gesloten.
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor 403diesel » 22 jan 2015, 02:21

Haha. Zo werkt het bij mijn 403's ook ongeveer. Duw/trek knoppen met stangen en stalen kleppen die aanvoelen alsof je een wissel bij het spoor omzet. Lekker mechanisch en werkt altijd. Heerlijk.
Peugeot 403 Diesel '66
Peugeot 403 Diesel Pickup '63
Peugeot 107 XS 2010
Peugeot 205 Junior 1986
Peugeot Boxer 2,5 TDI 1999
Rover SD1 3500 AT 1978
Rover SD1 2300S Man 1981
Rover SD1 3500 V8S Man 1980
403diesel
 
Berichten: 2214
Geregistreerd: 26 jun 2011, 22:55
Woonplaats: Tiel

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 24 jan 2015, 16:34

Wat je zegt..wat is dit een genot. Ik heb drie 403's gehad en weet wat je bedoelt. Ik heb foto's die ik nog zal toevoegen maar weet nu even niet hoe dat moet.
Electriciteit is toch een zwak punt bij recente Peugeots, is mijn ervaring. Ik neig steeds meer tot dit soort low-level oplossingen, dan maar niet origineel, maar wel zorgeloos. Zo heb ik ook het kwetsbare contactslot opgelost; bij twee 605 ging bij mij het slot kapot, d.w.z. de sleutel wilde er soms niet meer IN, op de meest ongelegen momenten natuurlijk. Als ie al niet brak op de versmalling op de baard. Ik heb eeb sleutel extra laten maken en deze In het slot gelijmd; zit gewoon vast, kan er nooit meer uit en hoeft er dus ook niet meer in te kunnen. Alleen even wennen dat je het contact ook daadwerkelijk afzet als je de auto verlaat. Op de rol staat nog: de knoppen voor luchtverdeling (ook servo-motortjes) doen het maar half. Met de endoscoop heb ik gezien waar ik moet zijn: achter linker zijwandje in handschoenenkastje. Daar ga binnenkort opereren, dwz. een keurig luikje van ong. 10 x 8 cm uitzagen (en terugplakken). Nog een low-level-tip: om mij de ellende te besparen van de verloren autosleutel heb ik een reserve in een plastic zakje in een klein PVC-kokertje ergens onder/in de bodem verborgen. Ben ik m'n sleutel kwijt, dan rij ik na ong. 1 minuut tóch; zonder kosten en gedoe. Een geringe investering waar ik twee keer van geprofiteerd heb.
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 24 jan 2015, 16:59

De foto's van de mechanische oplossing voor bediening MENGKLEP krijg ik hier niet geplaatst (waarom hier niet en bij bv. problemcar wèl?). Wie ze toch wil hebben stuurt mij even een privé-bericht: edegrood@belgacom.net
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor chondro » 25 feb 2015, 21:21

Nikilauda504 schreef:Heb nog wel een stapel originele nederlandstalige werkplaatsboeken liggen, nieuw. Ik meen zo´n 16 stuks, elk boek behandelt een eigen onderwerp, bijv. Motor, Elektrische schema´s, etc. Verwarming zit er niet specifiek bij gelook ik, maar het is wellicht handig voor de toekomst om het allemaal te hebben. Slechts 8 euro voor de hele stapel, excl eventuele verzendkosten.

Beste, je hebt deze stapel zeker al verkocht? Of heb je ze nog?
Jan.
chondro
 
Berichten: 8
Geregistreerd: 01 maart 2013, 15:31

Re: verwarming nu alleen maar HEET

Berichtdoor e de grood » 03 maart 2015, 02:07

Verkocht ja, want ik heb ze inderdaad gekocht. Niet alles is even bruikbaar; heel gespecialiseerd. Verwarming is er niet bij, althans niet uitgebreid. Wil wel delen ruilen.
e de grood
 
Berichten: 165
Geregistreerd: 29 mei 2012, 11:52


Keer terug naar 605

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten