Pagina 1 van 1

Indenor scheepsdiesel

BerichtGeplaatst: 25 okt 2020, 01:20
door FritzLoZ
Hallo allemaal
Wij hebben een boot gekocht met een Indenor dieselmotor, volgens de vorige eigenaar 47 pk en
bouwjaar 1978. We kunnen op het blok echter geen typeplaatje vinden dus we weten er erg weinig van. Heeft iemand hier een tip hoe we er achter kunnen komen?
Verder beweerde de (overigens heel vriendelijke en aardige) man dat de Indenor direct gekoeld is. Maar...boven op het blok ligt wel een langwerpige kast met daarin koelvloeistof. Volgens mij is de motor dan toch indirect gekoeld of vergis ik me?
Ik hoop dat iemand ons hierbij kan helpen, bedankt alvast

Re: Indenor scheepsdiesel

BerichtGeplaatst: 25 okt 2020, 15:12
door 403diesel
Voor wat betreft de koeling zijn er eigenlijk 3 manieren in een boot;

1 je pompt het buitenwater door je motor. Niet aan te bevelen.
2 de motor heeft een intern koelsysteem met kvs die wordt gekoeld dmv een warmtewisselaar die gevoed wordt met buitenwater. Al een heel stuk beter. Echter heb je nog steeds buitenwater dat je verpompt door de warmtewisselaar.
3 gesloten systeem waarbij je de kvs in de motor afkoelt door het kvs door buizen onder de boot door te laten lopen of in contact te laten komen met het vlak van de boot (beunkoeling)
Eigenlijk het beste systeem omdat je geen vuil water van buiten verpompt.

Vwb de identificatie, vlak onder de kop zitten schuine vlakje ingegoten waar o.a. het type motor ingeslagen kan zijn. Vaak bij origineel gemariniseerde motoren ontbreekt dit nummer en staat er slechts het serienummer in.