Zingende versnellingsbak

Voor D3, D4, J7, J9.

Moderators: risky, Jeetje, jan-03

Zingende versnellingsbak

Berichtdoor Gilbert » 13 maart 2019, 18:45

Hallo!

Ik heb een J 9 uit 1990 met een 2,5 liter diesel met een 5-versnellingsbak. Hij heet Gilbert en is een campertje aan het worden. Nu maakt die versnellingsbak bij constante snelheid in alle versnellingen een zingend geluid, en trilt de boel nogal.
Volgens de monteur van mijn garage is de versnellingsbak aan een revisie toe. Maar kan dat zomaar, of dienen er dan onderdelen in de bak gezet te worden die niet verkrijgbaar zijn?
Er is ook een optie om een versnellingsbak in Frankrijk op te gaan halen en die erin te zetten.
Maar wat is wijsheid? Heeft iemand een goed advies voor mij?

Groet Steven
Gilbert
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 21 jun 2018, 22:49
Woonplaats: Nuenen

Re: Zingende versnellingsbak

Berichtdoor hendrika » 15 maart 2019, 18:09

Hallo Steven,

Gefelicteerd met jullie Gilbert! Een zingende versnellingsbak kan inderdaad duiden op slijtage in de bak. Het trillen kan ik nog niet direct plaatsen, dat kan ook vanalles zijn, zoals versleten motorsteunen, dat er iets los zit of wat anders. De twee hoeven ook niet per se iets met elkaar te maken hebben.

Het is natuurlijk moeilijk oordelen via een forum. :mrgreen: is het een beetje een gierende bak of is het heeeeel veel herrie.....
Mijn ervaring is dat je soms best lang moet zoeken naar een oorzaak van geluidjes of trillingen. soms ben je overtuigt dat het door een bepaalt iets komt, maar bijft het toch wat anders te zijn.

De vraag is meer wat je zelf wil en wat je van plan bent. Ga je af en toe een weekendje weg gaat in Nederland is het misschien anders als dat je een half jaar een reis gaat maken door europa.
Als je het niet vertouwd en dan niet op reis durft met je bus, moet je er iets aan doen, je kan de bak (laten) opentrekken en kijken of er punten van slijtage zichtbaar zijn.

Er is een versnellingsbakken specialist in frankrijk die in het verleden nieuwe onderdelen heeft geleverd. wat hij precies heeft liggen weet ik niet. Hij heet M. Carrie dacht ik.
Verder is er bij oude peugeot garages als Jonkhart en Ko de Fauw msschien nog wel wat te krijgen. Maar eerst moet je toch kijken wat je nodig hebt.

Een bak uit frankrijk halen is leuk, maar de kans op een geluidje, synchromesh die niet perfect is of misschien dat er echt iets serieus kapot is is altijd aanwezig met een bak van deze leeftijd. Daarnaast kost het ook nog eens best wat geld. revisie ook, maar dan heb je (hopelijk) wel iets goeds.
Een gereviseerde 5bak is naar mijn idee best wat waard!
Avatar gebruiker
hendrika
 
Berichten: 987
Geregistreerd: 19 jul 2006, 23:24


Keer terug naar J7/J9

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast